Szeretettel köszöntelek a Múltidéző közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Múltidéző vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Múltidéző közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Múltidéző vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Múltidéző közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Múltidéző vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Múltidéző közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Múltidéző vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
XANTHOMONASZOS BAKTERIÓZIS
A baktériumos levél- és termésfoltosság (Xanthomonas juglandis) a
diótermést komolyan veszélyezteti, hűvös, csapadékos tavaszú években.
Szükség esetén az ökológiai gazdálkodásban felhasználható réztartalmú
készítményekkel kell permetezni, rügyfakadástól júniusig terjedő időben
10-14 naponként, súlyos fertőzésnél 7-10 naponként. Ez a hagyományos eljárás is, bár hagyományosan a baktérium réz-rezisztenciája miatt egyre inkább szerves gombaölőszerekre is rákapnak.
Javasolják, hogy a télen is a fán maradt diókopáncsot le kell
verni a fáról. Amellett, hogy ez a javaslat üzemi méretekben nem
valósítható meg, az eredményessége is kérdéses, mert - mint tudjuk - a
baktérium a fa minden részén áttelel, sőt, a lehullott leveleken is.
Mindenesetre csökkenthetjük a fertőzési forrást, ha nemcsak a lehullott
leveleket távolítjuk el a diófák alól tavaszra, hanem a fertőzött
vesszőket is lemetsszük, elégetjük.
Sok munka, amit nem fizet meg senki, és akkor még ott van az
egész diófa, amelynek minden része fertőzési forrást jelent tavasszal. A
rügyektől a kéregig.
De létezik bio-védekezés is a baktérium ellen.
Mint korábban mondottam, az az ökológiai szemléletű növényvédelem,
ha a károsítók ellen más élőlényeket vetünk be. A legkézenfekvőbb, ha a
diófa károsítói ellen magát a diófát vetjük be. Ez úgy lehetséges, hogy
olyan diófajtát, típust választunk telepítésre, amelyik a
betegségeknek, kártevőknek ellenáll. Ismeretes, hogy az elismert,
termesztésbe vont diófajták között igen nagy különbségek vannak például a
xanthomonaszos bakteriózissal szembeni ellenállóságban. Tanulmányozzuk
tehát a diófajták leírását, és a betegségnek ellenálló fajtát
telepítsünk, ha ökológiai szemléletűek vagyunk.
Ez így nagyon szép. A bökkenő csak ott van, hogy - egyéb okok
miatt - szerintem is csak a magyar éghajlat alatt szelektált, nemesített
diófajták jöhetnek Magyarországon számításba, amelyekből a három
régebbit és az öt újabbat összeszámolva is csak nyolc van. És egyikre
sem jellemző a baktérium-rezisztencia.
Tehát szép dolog, ha egy biokulturális szakcikkben azt olvassuk,
hogy "az egyik döntő, növényvédelmet segítő szempont a
fajtaválasztás", ha nincs olyan fajta, amit választhatnánk. És nincs is
olyan hazai szakember, aki baktériumellenálló diófajtát tudna nekünk
ajánlani.
Az elmondottakhoz egy kis illusztráció.
Olasz kutatók (Tamponi és Donati) vizsgálták egy sor diófajta
baktérium-fogékonyságát, olasz, campaniai viszonyok között. Campania -
mint tudjuk - nem az a kimondott nedves, párás éghajlatú vidék, ami
alatt a xanthomonasz el szokott hatalmasodni. A vizsgálat módszerébe ne
menjünk mélyen bele, elég annyi, hogy a vizsgált diófajtákról szedtek
200-200 szem diót, és ennek arányában állapították meg a
termés-fertőzöttség százalékát, amit a következőknek találtak:
Diófajta | Fertőzött diók aránya, % |
Nugget | 97 |
Vina | 92 |
Lompoc | 89 |
Serr | 75 |
Payne | 74 |
Gustine | 72 |
Alsószentiváni 117 | 65 |
Midland | 63 |
Tehama | 54 |
Hartley | 53 |
Chico | 42 |
Eureka | 39 |
Mayette | 39 |
Franquette | 36 |
Waterloo | 22 |
Grandjean | 21 |
Parisienne | 8 |
Sorrento | 8 |
Marbot | 7 |
Corne | 2 |
Hogy mi ebből a tanulság?
A vezető olasz fajta, a Sorrento és az olasz földön is jól díszlő
francia diók átütő sikere. (Istenem, hazai pálya, hazai bíró!) És az
idegen diók csapnivalóan rossz szereplése.
Nem baj, remélem, egyszer lesz még visszavágó is, amikor hazai
földön tesztelhetjük a legjobb olasz és francia diófajtákat! Mert ne
feledjük, a dió röghöz kötött növény, egy adott fajta életképessége - és
ellenállóképessége - hazai viszonyok között a legjobb.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy saját tapasztalatom szerint a
három magyar alapfajta közül az M-10 a legfogékonyabb a bakteriózisra,
de rögtön utána következik a T-83, és bizony, egy jellemzően baktériumos
évben az A-117 se mentes.
Úgyhogy, azt javaslom, tisztelt Kollégám, hogy a fajtaválasztás
során részesítsük továbbra is előnyben a hazai diónemesítés során már
kipróbált hazai diófajtákat, és ha lehet, védekezzünk a baktérium ellen
ökológiai módon. Ha pedig nem lehet, vessük be az ökológiai
gazdálkodásban is engedélyezett vegyszereket.
A dió xanthomonaszos baktériumfertőzése ellen biológiai módon
például a baktériumot fogyasztó vírusokkal, bakteriofágokkal lehet
védekezni. Persze ez csak egy elméleti lehetőség, mert tudomásom szerint
Magyarországon még nem kapható
bakteriofág-készítmény. Sőt, még egyetlen szakembertől se hallottam,
vagy olvastam erről, de külföldön - igaz, nagyon távol, Új-Zélandon -
már kidolgozták ezt a módszert.
Az előzményekhez tartozik, hogy a bakteriofágokat már száz éve
ismerik. Kísérletezni először a Szovjetunióban, Tbilisziben kezdtek
velük, a növények baktériumos betegségeinek leküzdésére. A témával
Amerikában is, legújabban pedig Új-Zélandon foglalkoztak, az összes
növényi baktérium közül a dió xanthomonaszos betegsége elleni védekezés
került legközelebb a gyakorlati alkalmazáshoz. Bakteriofág vírusokat a
környezetből könnyen tudnak izolálni.
A bakteriofágok eredményesen pusztítják a baktériumokat, feltéve,
ha életképes állapotban a baktériumhoz férnek. A kutatók eredményei
szerint a bakteriofágos permetezés a kibomló diórügyet érő tízezernyi
baktérium 99 %-át elpusztítja. De sajnos élő szervezeten kívül a vírusok
nagyon halandók. Ártalmas számukra a hőingadozás, a vegyszerek, de
leginkább a napfény. Tehát nappal nem lehet kipermetezni, csak éjjel.
És sajnos, a bakteriofágos védekezésnél is probléma a diórügyek
elnyújtott fakadása, vagyis ez is csak akkor hatásos, ha rövid idő alatt
3-4 permetezést végzünk.
Ez pedig nagyon drága. A baktériumos levél- és terméskár nem
szokott olyan nagy lenni, ami indokolná négy bakteriofágos éjszakai
permetezés költségét. A készítmény is drágább, mint a réz.
Ha diósunkban ökológiai gazdálkodást folytatunk, és nem szabad
sztreptomicint permeteznünk, sőt a réztartalmú szerektől is el vagyunk
tiltva (mint pl. 2002-ben), akkor is meg kellene gondolnunk a
bakteriofág alkalmazását, ha kapható lenne. Előbb olyan dióvevőt kell
keresnünk, aki vállalja, hogy a többletköltséggel megnövelt áron is
megveszi biotermékünket. Ilyen vevőről jelenleg nem tudok.
Tisztelt Kollégám, ha Ön fogékony az ökológiára, van egy jó hírem
az Ön számára. A dió baktériumos, xanthomonaszos betegsége ellen másik,
ökológiai védekezés is létezik, amikor a baktérium ellen másik
baktériumot vetnek be, nevesítve a Bacillus subtilist. Serenade nevű
készítményben forgalmazzák, és Amerikában már engedélyezték is a
biotermesztés számára.
Az a leghatásosabb, ha a még meg nem támadott, egészséges
diólevélre permetezzük, és amikor a xanthomonasz a levélre kerül, megeszi. De akkor is hat, ha a xanthomonasz
már a levélen van, és tömlőt fejleszt, akkor a tömlőjét is képes
megenni. Tisztelt, az ökológiára fogékony Kollégám, az előbbinél is jobb hírem
van az Ön számára. A Xanthomonasz ellen a diófa vegyi fegyvere, a
juglon is alkalmazható.
Hogy ne legyek szerény, mondhatnám, hogy a gondolat nekem is
eszembejutott, de már későn. Hét évvel korábban már ezirányú kísérletet
végzett Anita Solar szlovén kutatónő. Diólevélből kivont juglonból
készült permetezőszert talált hatékonynak a Xanthomonasz ellen. A juglon
baktériumölő hatása közismert, a diófát ismerő összes nép népi
gyógyászatában alkalmazták a diófa kivonatait baktériumos betegségek
ellen.
A diófa a saját védelméhez is megtermeli a hatóanyagot.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
ISMERTETŐ - AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ DIÓ ÜLTETVÉNY 6.
ISMERTETŐ - AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ DIÓ ÜLTETVÉNY 3.
ISMERTETŐ - AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ DIÓ ÜLTETVÉNY 4.
ISMERTETŐ - AZ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ DIÓ ÜLTETVÉNY 2.